Біз тирамисудың тарихы туралы анық білетін жалғыз нәрсе — оны итальяндықтар ойлап тапқан. Бұл ретте, десерттің авторлығы бірнеше адамның атына есептеледі, сондай-ақ оны ойлап табу уақыты туралы деректер де ерекшеленеді.
Аңыздардың бірі бойынша, тирамисуға ұқсас десертті 18 ғасырда Тоскан провинциясының Сиена кондитерлері қалада қонақ болып жатқан ұлы герцог Козимо III Медичиге арнап ойлап тапқан. Билеушіге әдеттегіден тыс астың ұнағаны соншалықты, ол оның рецептін өзінің сарай мәзіріне қосу үшін туған Флоренциясын әкетті. Осыдан кейін десерт бүкіл Италия бойы әйгілі болды. Дегенмен, сол заманда ол әлі тирамису деп аталмаған, сондықтан бұл шығу тарихымен бәрі келісе бермейді.
Басқа нұсқа бойынша, десерт өткен ғасырдың 60-жылдарында ғана пайда болды, және оны кондитер Роберто Лингуанотто ойлап тапты. Кездейсоқ жайтпен ол маскарпонеден, жұмыртқа мен қанттан кремді әзірледі, содан кейін оны кофе мен ликер сіңген піспенанмен біріктіруді шешті. Қазіргі таңда классикалық болып саналатын тирамисудың рецепті осылай пайда болды.
Классикалықтан басқа, қазір ондаған тирамису рецепті бар. Оны тұтас торт ретінде де, бөлек шағын торттар ретінде де жасайды. Десерттің ең әйгілі нұсқаларын үйде қалай дайындау керектігін айтып береміз.