main content

Тирамису мен аффогато — екі танымал кофе десертін қалай дайындау керек

Аттары аңызға айналған кофе қосылған итальяндық десерттер — аффогато және тирамису. Біз олардың пайда болу тарихын айтып береміз, сондай-ақ классикалық және әдеттегіден тыс рецепттермен бөлісеміз.

Кофенің отаны болып Эфиопия саналады — дәл жергіліктің халықтың өзі дәндердің сергітетін қасиеттерін алғаш ашқан. Алайда, капучино, эспрессо, латте сияқты кофелік сусындардың көпшілігі бізге Италиядан келді. Дәл осы ел әлемге кофеден жасалған десерттің ең танымал екі рецептін сыйға тартты — тирамису мен аффогато.

Біз сізге үй жағдайында қайталап жасауға оңай болатын тирамису мен аффогатоның классикалық және әдеттегіден тыс рецепттерді жинап қойдық. Өзіңізді итальяндық кондитер рөлінде сынап көріңіз және осы десерттерді өз бетіңізбен дайындаңыз!

Тирамису

Тирамису

Біз тирамисудың тарихы туралы анық білетін жалғыз нәрсе — оны итальяндықтар ойлап тапқан. Бұл ретте, десерттің авторлығы бірнеше адамның атына есептеледі, сондай-ақ оны ойлап табу уақыты туралы деректер де ерекшеленеді.

Аңыздардың бірі бойынша, тирамисуға ұқсас десертті 18 ғасырда Тоскан провинциясының Сиена кондитерлері қалада қонақ болып жатқан ұлы герцог Козимо III Медичиге арнап ойлап тапқан. Билеушіге әдеттегіден тыс астың ұнағаны соншалықты, ол оның рецептін өзінің сарай мәзіріне қосу үшін туған Флоренциясын әкетті. Осыдан кейін десерт бүкіл Италия бойы әйгілі болды. Дегенмен, сол заманда ол әлі тирамису деп аталмаған, сондықтан бұл шығу тарихымен бәрі келісе бермейді.

Басқа нұсқа бойынша, десерт өткен ғасырдың 60-жылдарында ғана пайда болды, және оны кондитер Роберто Лингуанотто ойлап тапты. Кездейсоқ жайтпен ол маскарпонеден, жұмыртқа мен қанттан кремді әзірледі, содан кейін оны кофе мен ликер сіңген піспенанмен біріктіруді шешті. Қазіргі таңда классикалық болып саналатын тирамисудың рецепті осылай пайда болды.

Классикалықтан басқа, қазір ондаған тирамису рецепті бар. Оны тұтас торт ретінде де, бөлек шағын торттар ретінде де жасайды. Десерттің ең әйгілі нұсқаларын үйде қалай дайындау керектігін айтып береміз.
 

Классикалық тирамису

Классикалық тирамису

Ингредиенттер:

  • Маскарпоне ірімшігі — 500 гр
  • Савоярди піспенаны — 250 гр
  • NESCAFÉ® ерігіш кофесі — 2 шай қасық
  • Ыстық су — 200 мл
  • Тауық сарыуызы — 6 дана
  • Қант ұнтағы — 250 гр
  • Какао ұнтағы — 1 ас қасық

Классикалық тирамису шикі жұмыртқа мен маскарпоне ірімшігі негізіндегі креммен пісірусіз дайындалады. Крем үшін сарыуызды қант ұнтағымен араластырыңыз да, миксермен біртектілік болғанша көпсітіңіз — қалың, ашық сары түсті масса шығуы тиіс. Дәл соған маскарпонені қосып, кремді 1 минут бойы көпсітіңіз. Кофе дайындаңыз — бұл үшін 200 мл ыстық су мен 2 шай қасық NESCAFÉ® ерігіш кофені араластырыңыз. Піспенанды кофеге бірнеше секунд батырып, қалыпқа салыңыз да, үстіне крем қабатын қосыңыз. Крем бітпейінше қабаттарды жайып сала беріңіз. Жоғарғы қабат үстіне какао ұнтағын себіңіз. Содан кейін тирамисуды тоңазытқышқа 3 сағатқа салып қойыңыз. Дайын — десертті жеп көруге болады!

Жұмыртқасыз тирамису

Жұмыртқасыз тирамису

Ингредиенттер:

  • Маскарпоне ірімшігі — 500 гр
  • Савоярди піспенаны — 250 гр
  • NESCAFÉ® ерігіш кофесі — 2 шай қасық
  • Ыстық су — 200 мл
  • 33% кілегей — 150 мл
  • Қант ұнтағы — 100 гр

Шикі сарыуыздарды пайдаланғыңыз келмесе, жұмыртқасыз рецептті ұсынамыз. Оны қалай дайындау керек? Жай ғана кілегеймен крем жасаңыз. Жұмсақ шыңдар пайда болғанша қант қосылған кілегейді көпсітіңіз. Содан кейін маскарпонені қосып, біртектілік болғанша араластырыңыз.  Кофе дайындаңыз — бұл үшін NESCAFÉ® ерігіш кофесінің үстіне ыстық су құйыңыз. Піспенанды кофеге бірнеше секундқа батырып, қалыпқа піспенан қабатын, содан кейін оның үстіне крем қабатын жайып салыңыз.   Кремнің соңғы қабатының үстіне какао ұнтағын себіңіз. Содан кейін тирамисуды тоңазытқышқа 3 сағатқа салып қойыңыз.

Құлпынай тирамисуы

Құлпынай тирамисуы

Ингредиенттер:

  • Маскарпоне ірімшігі — 500 гр
  • Савоярди піспенаны — 250 гр
  • Қант — 1 ас қасық
  • Тауық сарыуызы — 6 дана
  • Қант ұнтағы — 250 гр
  • Құлпынай — 500 гр
  • Лимон немесе апельсин шырыны — 1 шай қасық
  • 33% кілегей — 150 мл

Құлпынай тирамисуын дайындау үшін кофе сіңіргісінің орнына жидек сіңіргісі пайдаланылады. Кремді кез келген ыңғайлы тәсілмен жасаңыз — жұмыртқамен немесе кілегеймен. Біз рецептімізде кілегей негізіндегі нұсқаны пайдаландық. Жұмсақ шыңдар пайда болғанша оларды қантпен көпсітіңіз, содан кейін осы массаға маскарпонені қосыңыз. Сіңдіру үшін блендерде кесіп туралған құлпынайды, шырын мен қантты езбе консистенциясына жеткенше араластырыңыз. Піспенанды тұздыққа батырып, пішінге салыңыз да, үстіне крем қабатын қосыңыз. Крем бітпейінше қабаттарды жайып сала беріңіз. Тирамисудың үстін құлпынаймен безендіруге болады, содан кейін десертті тоңазытқышқа 3 сағатқа қою қажет.

Тирамису балмұздағы

Тирамису балмұздағы

Ингредиенттер:

  • Тауық сарыуызы — 2 дана
  • Маскарпоне — 250 гр
  • Қант — 20 гр
  • Савоярди піспенаны — 25 гр
  • NESCAFÉ® ерігіш кофесі — 1 шай қасық
  • Ыстық су — 30 мл
  • Сүт — 30 мл

Егер сіз салқын десерттерді ұнататын болсаңыз, үйде тирамису дәмі бар балмұздақ дайындап көріңіз. Бұл үшін қант қосылған сарыуызды қалың көбік консистенциясы пайда болғанша көпсітіңіз. Ерігіш кофе дайындаңыз. Жұмыртқа массасын кофемен араластырып, маскарпоне мен сүт қосыңыз. Содан кейін қоспаны мұздатқышқа, кем дегенде, екі сағатқа салып қойыңыз. Дастарханға қоймас бұрын балмұздақты блендермен көпсітіңіз де, оны ұсақталған піспенанмен араластырып, блендермен тағы да көпсітіңіз. Содан кейін оны кішкене стақандарға салып, жеп көруге болады!

Аффогато

Аффогато

Аффогато кофесі — үстіне ыстық кофе құйылған балмұздақтан жасалған десерт сусыны. Итальян тілінен аударылған affogato десертінің атауы «суға батқан» деп аударылады, және бұл сөз шынында рецепттің мәнін жақсы жеткізеді. Өйткені, балмұздақ шаригі дәлме-дәл ыстық сусынға батып кетеді. Осының есебінен кофе суық болып кетеді де, нәтижесінде дағдылы айс-латте мен гляссеге баламаға қол жеткізесіз.

Аффогатоны кім және қашан ойлап тапқаны айдан анық емес. Рецептті 1884 жылы Италияда алғашқы эспрессо машинасы пайда болғанда ойлап тапты деген пікір бар. Алайда, ең көп тараған нұсқа бойынша, бұл кейінірек орын алды — 1990 жылдары. Бұл ретте аффогато алдымен итальяндық иммигранттар әкелген АҚШ-та әйгілі болды. Көп ұзамай десертті американдық кофеханаларда, сонан соң бүкіл әлем бойынша мекемелерде ұсына бастады.

Аффогато сусынын үйде қалай жасау керектігін айтып береміз. Бұл мақалада классикалық рецепттен басқа, біз бұл десерт сусынын дайындаудың бірнеше әдеттегіден тыс тәсілдерін жинадық.

Классикалық аффогато

Классикалық аффогато

Ингредиенттер:

  • NESCAFÉ® ерігіш кофесі — 3 шай қасық
  • Ыстық су — 90 мл
  • Ванильді балмұздақ — 1-2 қасық
  • Піспенан

Классикалық аффогато рецептін үйде оңай қайталауға болады. Сізге эспрессо, балмұздақ және піспенан қажет болады. Алдымен кофені дайындап қойыңыз. Бұл үшін NESCAFÉ® ерігіш кофесінің үстіне ыстық су құйыңыз. Балмұздақты бокалға салып, үстіне кофе құйыңыз да, ұнтақталған піспенанмен безендіріңіз. NESCAFÉ® ұсынған рецепт бойынша классикалық аффогато дайын!

Матча аффогато

Матча аффогато

Ингредиенттер:

  • Матча ұнтағы — 1 шай қасық
  • Ыстық су — 50 мл
  • Ыстық сүт — 50 мл
  • Ванильді балмұздақ - 1 кішкене шар немесе 50 гр

Аффогато үшін кофенің орнына матча деп аталатын ұнтақ түріндегі жапон көк шайын да пайдаланады. Алдымен матчаны қайнатып алу керек — бұл үшін стақандағы ыстық сүтті сумен араластырып, соған біртіндеп шай қосыңыз. Ингредиенттерді шайқағышпен немесе капучинатормен араластырған дұрыс, осылайша біртекті текстураға қол жеткізу оңайырақ. Балмұздақ кішкене шарын бөлек стақанға салып, үстіне ыстық матча құйыңыз.

Кокос пен шоколад қосылған аффогато

Кокос пен шоколад қосылған аффогато

Ингредиенттер:

  • NESCAFÉ® ерігіш кофесі — 1 шай қасық
  • Ыстық су — 30 мл
  • Ванильді балмұздақ - 1 кішкене шар немесе 50 гр
  • Шоколадты шәрбат — дәмге қарай
  • Кокос жоңқасы — дәмге қарай

Аффогатоға шәрбатты, үгілген шоколадты, дәмдеуіштерді және үйіңізде бар басқа тәтті ингредиенттерді қосуға болады. Кокос және шоколад қосылған аффогатоны дайындау үшін стақанға балмұздақ салып, эспрессо жасаңыз да, оны стақанға қосыңыз. Десертті үстінен шоколадты шәрбатпен безендіріп, кокос жоңқасын себіңіз. Дайын!

Карамель қосылған аффогато

Карамель қосылған аффогато

Ингредиенттер:

  • NESCAFÉ® ерігіш кофесі — 1,5 шай қасық
  • Ыстық су — 50 мл
  • Ванильді балмұздақ — 1 кішкене шар немесе 50 гр
  • Карамельдік шәрбат — 30 мл
  • Көпіршітілген кілегей — дәмге қарай

Карамель қосылған аффогатоны жасау үшін алдымен шәрбатты стақанның қабырғалары бойынша біркелкі құйыңыз. Сонан соң оған балмұздақ қосып

Аффогато мен тирамису — аңызға айналған десерттер. Оларды, әсіресе сіз осы тағамдардың классикалық нұсқаларын қалай жасау керектігін әлдеқашан білетін болсаңыз, үйде қайталау және тәжірибе жасау оңай. NESCAFÉ® ерігіш кофесімен пісіру үдерісі одан да жылдамырақ өтеді, ал нәтижесі сізді міндетті түрде қуантатын болады.