Еритін кофенің ұнтақталған кофеден айырмашылығы неде?
Қай кофені таңдаған жөн: ұнтақталғанды ма, дәндіні ме немесе еритінді ме? Әркімнің айырмашылықтары, өндірісі және артықшылықтары туралы барлық мәліметтер — мақалада.Егер сіз кофені біз сияқты жақсы көретін болсаңыз, — онда сіз қайсысын: ұнтақталғанды ма, әлде еритінді таңдаған жөн туралы кем дегенде бір рет ойландыңыз. Кофеман үшін сүйікті сусынның әр кесесі ләззат сыйлауы маңызды! Бірақ кофенің екі түрінің біреуі жақсырақ деп айту — мүмкін емес, өйткені таңдау жеке қалауларға, өмір ырғағына және басқа факторларға байланысты. Еритін кофенің ұнтақталған кофеден айырмашылығы неде, оларды өндірудің құпиясы неде екенін түсінейік, сонымен бірге еритін кофе туралы танымал дақпырттарды сейілтейік!
- Ұнтақталған кофе қалай өндіріледі және оның дәнді кофеден айырмашылығы неде?
- Еритін кофе өндірісінің ерекшеліктері және оның түрлері
- Еритін кофе туралы 3 негізгі дақпырт
- Құрамы бойынша ұнтақталған және еритін кофе арасындағы айырмашылықтар.
- Неліктен ұнтақталған кофе еритін кофеге қосылады?
- Ұнтақталған және еритін кофенің пайда болу тарихы.
- Қорытынды: қай кофені таңдаған жөн — еритінді ме, әлде ұнтақталғанды ма?
Ұнтақталған кофе қалай өндіріледі және оның дәнді кофеден айырмашылығы неде?
Дәнді кофе — бұл табиғи қуырылған кофе дәндері. Кофенің ең көп таралған түрлері — Арабика мен Робуста — бүкіл әлемдегі өндіріс бойынша рекордшылар. Бірақ басқалары да бар, мысалы, Либерика, Эксцельса және Эужениоидис, олар туралы тек кәсіпқойлар мен талғампаз гурмандардан естуге болады.
Ұнтақталған кофе — бұл арнайы жабдықта: өнеркәсіптік, кәсіби немесе тұрмыстық кофе тартқыштарда ұсақталған табиғи қуырылған кофе дәндері. Олар құрылысымен, дизайнымен және жұмыс принципімен, сондай-ақ нәзіктен іріге дейін ұнтақтау режимдерімен ерекшеленеді.
Ұнтақталған және дәнді кофенің айырмашылығы — бөлшектердің мөлшері мен дәм-хош иісті қасиеттерінде. Дәндер дәмі мен хош иісін ұзағырақ сақтайды, сондықтан олар салынған ашық қаптаманы екі-үш аптаға дейін сақтауға болады. Ұнтақталған кофе ұнтақтау үдерісі кезінде хош иісті қасиеттерінің бір бөлігін жоғалтады және оны бір аптадан артық сақтамауға кеңес беріледі. Ең дұрысы, дәм мен хош иістің байлығынан толық ләззат алу үшін дәндерді дәл сусынды дайындамас бұрын ұнтақтау керек. Алайда, қазіргі өмірдің ырғағында әр минут маңызды, бұл жағдайда алдын-ала ұнтақталған кофе уақытты үнемдеуге көмектеседі.
Хош иісті, дәмді кофе дайындаудың одан да оңай және жылдам әдісі де бар — еритін кофе негізіндегі! Егер сіз еритін кофе туралы көбірек білгіңіз келсе, оның ерекшеліктері мен өндіріс әдістері туралы әрі қарай біздің мақалада оқыңыз.
Еритін кофе өндірісінің ерекшеліктері және оның түрлері
Еритін кофе — бұл тез дайындалатын кофе, ол табиғи қуырылған кофе дәндерінен алынған құрғақ сығынды болып табылады.
Еритін кофе өндірісі бірнеше кезеңнен тұрады. Сіздің сүйікті сусыныңызға айналмас бұрын, кофе дәндері мұқият өсіріледі, кофе плантацияларында қолмен жиналады және ақырын қуырылады. Әрі қарай, жасыл кофе дәні одан әрі өңдеуге дайындалу үшін тазартудан өтеді. Содан кейін, ерекше дәм беру және хош иістерді толық ашу үшін кофе өнеркәсіптік барабандарда қуырылады. Қуырғаннан кейін кофе дәні сүрлемдерге — өнімді сақтауға арналған цилиндр тәрізді арнайы ыдыстарға түседі.
Әрі қарай, қуырылған кофе ұнтақталып, демдеу, яғни экстракциялауға арналған қондырғыларына жіберіледі. Дайын өнімнің дәмі тек дәндерге ғана емес, сонымен қатар сығынды жасау үшін қолданылатын суға да байланысты. Мысалы, NESCAFÉ® зауыттары өздерінің артезиан ұңғымаларымен жабдықталған, олардың суы мұқият бақыланады және еритін кофе өндіру үшін пайдаланылады. Зауыттағы экстракция технологиясы кәдімгі кофе машинасында болып жатқан үдеріске ұқсайды, бірақ ол әлдеқайда ауқымды болады! Демделгеннен кейін кофе ылғалды буландыру үшін арнайы қондырғыға жіберіледі, нәтижесінде жоғары концентрацияланған кофе сығындысы пайда болады.
Өндірістің соңғы кезеңі — кептіру, ол әртүрлі тәсілдермен жүзеге асырылады. Таңдалған технологияға байланысты еритін кофенің әртүрлі түрлері алынады: сублимацияланған, ұнтақ тәрізді және түйіршіктелген.
Сублимацияланған
Сублимацияланған кофе — freeze dry технологиясы бойынша алынған еритін кофе — концентратты тез мұздату және сұйықтық бөлшектерін вакууммен кетіру арқылы алынады. Кептіру үдерісі кезінде қоспаны ұсақ түйіршіктерге бөліп, эфир майлары бар бумен өңдейді. Нәтижесінде тұтынуға дайын кофе пайда болады. «Құрғақ мұздату» технологиясының арқасында Сублимацияланған кофе бөлшектері табиғи сусынның дәмін және табиғи эфир майларының хош иісін сақтайды.
Ұнтақ тәрізді
Ұнтақ тәрізді кофе — бұл spray dry технологиясы бойынша, яғни арнайы камераның ішіндегі ыстық ауа ағынында концентрацияланған кофені бүрку арқылы алынған еритін кофе. Жоғары температураның әсерінен ылғал бірден буланып, камерада тұтынуға дайын ұнтақ кофенің ұсақ бөлшектері қалады.
Түйіршіктелген
Түйіршіктелген кофе — бұл ұнтақ тәрізді кофе технологиясына ұқсас мен алынған еритін кофе. Айырмашылығы — кофе сығындысын кептіру үдерісі кезінде алынған ұсақ бөлшектер түйіршіктер алыну үшін суланады.
Еритін кофе туралы 3 негізгі дақпырт
Еритін кофе туралы көптеген дақпырттар бар. Біз көбінесе таңдау жасауға кедергі келтіретін ең көп тарағандарын жоққа шығаруды шештік!
1-дақпырт. Еритін — бұл сапасыз дегенді білдіреді:
Бұл қате түсінік. Көбінесе, өз өнімдерінің сапасын бақылайтын өндірушілер — еритін кофе алу үшін таңдалған дәндерді, соның ішінде спешиалти (specialty) класын, яғни керемет дәм мен хош иісті сипаттамалары бар жоғары сұрыпты Арабиканы пайдаланады.
Еритін кофенің сапасы өндіріс технологиясына және өндірушінің өз өнімдеріне қойылатын талаптарына байланысты. Кейбір компаниялар табиғи құрамы, бай дәмі мен жарқын хош иісі бар жоғары сапалы еритін кофеге маманданған. Мысалы, NESCAFÉ® кофесін өндіру үшін дайын сусынның әр шыныаяғы сізді қаныққан хош иіспен және көп қырлы дәммен қуанту үшін арнайы қуырылған жаңа ұнтақталған кофе дәндері қолданылады.
2-дақпырт. Еритін — бұл «химия»
Еритін кофе табиғи кофе дәндерін алу арқылы өндіріледі, содан кейін алынған сығынды кептіріледі. Еритін кофенің түріне қарамастан, оны өндіру үшін химиялық қоспалар қолданылмайды.
Табиғи химиялық қосылыстар, сондай-ақ бастапқыда табиғи кофе дәндерінде кездесетін кофеин мен эфир майлары экстракция үдерісі кезінде еритін кофеге «ауысады». Эфир майларының ерекшелігі тез булану қабілеті болып табылады, сондықтан еритін кофеде олар ұнтақталғанға қарағанда азырақ болады.
Өнімнің дәмі мен хош иісін байыту үшін кейбір еритін кофе өндірушілері дәм мен хош иісті күшейткіштерді қоса алады. Бірақ бұл қоспалар азық-түлік стандарттарында белгіленген қауіпсіздік талаптарына сәйкес келеді.
3-дақпырт. Еритін кофеде кофеин жоқ немесе, керісінше, тым көп кофеин бар
Шындығында, еритін кофенің құрамында кофеин бар, бірақ оның мөлшері әртүрлі болуы мүмкін және өндіріс технологиясына байланысты. Орташа алғанда, еритін кофе негізіндегі сусынның бір порциясында шамамен 30-90 мг кофеин бар. Кейбір еритін кофе өндірушілері сонымен қатар құрамында кофеині жоғары немесе кофеинсіз (декаф) өнімдерді ұсынады: толық ақпаратты әрқашан қаптамадан табуға болады.
Құрамы бойынша ұнтақталған және еритін кофе арасындағы айырмашылықтар.
Классикалық ұнтақталған кофенің құрамында тек жаңа қуырылған дәндер бар. Оның құрамында ешқандай қоспалар жоқ және табиғи өнім болып табылады. Еритін кофенің құрамында табиғи ұнтақталған дәннен жасалған кофе сығындысы бар. Сондай-ақ, қант пен құрғақ сүт немесе кілегей қосылған «1-де 3» кофе сусындары бар.
Неліктен ұнтақталған кофе еритін кофеге қосылады?
Жақында тез дайындалатын кофенің жаңа түрі пайда болды: еритіндегі ұнтақталған. Арнайы технологияның арқасында табиғи ұнтақталған дән еритін кофе түйіршіктерінің ішіне орналастырылады, олар табиғи қуырылған кофенің бөлшектерін оттегімен әрекеттесуден қорғайды, демек олар дәннің дәмі мен хош иісін толығымен сақтайды. Мұндай кофеден жасалған сусынның бай хош иісі мен жарқын дәмі бар, оны бірнеше минут ішінде дайындауға болады! Егер сіз әлі ұнтақталған кофе қосылған еритін кофенінің дәмін көрмеген болсаңыз, онда таныстыруды NESCAFÉ® Gold немесе арнайы қуырылған табиғи ұнтақталған Арабикамен NESCAFÉ® Classic кофелерінен бастаңыз.
Ұнтақталған және еритін кофенің пайда болу тарихы.
Ежелгі уақытта кофе дәнді дақылдардан дайындалатын, ал араб көшпенділері — бедуиндер оларды ұнтақтауды ойлап тапқан. Кофе дәндері күн астында кептіріліп, содан кейін ұнтақтағыштармен немесе арнайы тас диірмендерімен қолмен ұнтақталатын. Өңдеудің бұл әдісі көп еңбекті қажет ететін, ал ұнтақталған үгінді ірі және біртекті емес болатын.
XV ғасырда алғашқы кофе ұнтақтағыштары пайда болды — оларды да арабтар ойлап тапты. Құрылғылар диірмен тастарынан — екі тығыз бекітілген тас дискілерден — және оларды басқаратын тұтқадан тұрды. Осыдан кофе тартқыштардың бірінші түрінің атауы — диірмен тасты пайда болады.
XVII ғасырда бір қолға сыятын диірмен тастарды басқаруға арналған жиналмалы тұтқасы бар шағын цилиндр түріндегі түрік кофе тартқыштары пайда болды.
Кейінірек Еуропада түбінде ұнтақталған дәнге арналған кішкене жәшік болатын ағаш шаршы қобдишалар түріндегі диірмен тасты ұнтақтағыштар өндіріле бастады.
Кофе тартқыштың алғашқы патентін XIX ғасырда ағылшын Джеймс Каррингтон алды: ол қабырғаға бекітілген және қозғалмай қалатын модель ойлап тапты. Кофе тартқыштың «туған күні» деп 1829 жылдың 3 сәуірін санайды.
Еритін кофенің тарихы 1938 жылы әлемге «NESCAFÉ»® ұсынған швейцариялық «Nestlé»® компаниясынан басталады , ол алғашқы коммерциялық табысты еритін кофе бренді болды және бүгінгі күнге дейін бүкіл әлемде танымал болып қала береді!
Қорытынды: қай кофені таңдаған жөн — еритінді ме, әлде ұнтақталғанды ма?
Қорытындылай келе, ұнтақталған және еритін кофенің артықшылықтары мен кемшіліктерін қысқаша еске түсірейік. Бұл сізге таңдау жасауға және өзіңізге қолайлы нұсқадан ләззат алуға көмектеседі.
Ұнтақталған кофенің басты артықшылығы — оның көп қырлы дәмі мен жарқын хош иісі бар. Дәндердің алуан түрлі сұрыптарына байланысты дайын сусынның құрамында жидектер, жемістер, ваниль, жаңғақтар, карамель немесе шоколад ноталары болады. Бірақ ұнтақталған кофе ұзақ уақыт сақтауға жарамайды — уақыт өте келе оның хош иісті қасиеттері әлсірейді. Сонымен қатар, қазіргі өмір ырғағында ұнтақталған кофе дайындау әрдайым ыңғайлы болмауы мүмкін. Мысалы, жұмыс күндері барлығы турка, кофеқайнатқыш немесе френч-пресс үстінде тұрып, қымбат уақыт жұмсауға дайын емес.
Еритін кофенің басты артықшылығы — жеңіл дайындау, ұзақ сақтау мерзімі, бай дәмі мен хош иісі. Ал дәндердің әр түрлі сұрыптары мен әр түрлі қарқындылықтағы қуырудың арқасында сапалы еритін кофе кез келген жағдайда ұнтақталған кофеге лайықты балама бола алады: демалыс күндері асығыс емес таңғы ас үшін де, жұмыстағы кофе-брейк үшін де. Мысалы, NESCAFÉ® Gold жақын адамдарымен немесе өздерімен бірге құнды сәттерге арналған, NESCAFÉ® Classic таңертең сергіп алуға көмектеседі, ал NESCAFÉ® 1-де 3 істер арасындағы үзілісті жарқыратады.
Сондай-ақ, NESCAFÉ® еритін кофесінің® негізінде кофеханадан кем емес түрлі сусындар дайындауға болады. Мысалы, үлпілдек сүтті көбік қосылған әдемі Фраппе немесе сергітетін американдық цитрусты Американо. Өзіңіз көз жеткізіңіз: біздің рецепттерді байқап көріңіз. Ал біз сізге дәмді және хош иісті жаңалықтарды тілейміз!